top of page
  • jannesandstad

HVORDAN MALE PÅ TEKSTIL MED KALKMALING

Kan man male på stoff?

Ja, du kan! Med Nordic Chic kalkmaling for møbler og interiør. Malingen er ment til treverk, men vi har gode erfaringer med at den også kan brukes på tekstiler og mange andre overflater.


Blir det ikke stivt og sprekker opp? Ikke hvis du følger disse rådene!


Før du begynner må du rengjøre møbelet. Vi anbefaler dette naturlige og giftfrie middelet, Prep and Clean.


Tynnere stoffer på møbler kan males uten problem. Tenk på det som at du farger stoffet med malingen. Malingen skal ikke ligge utenpå som en hinne, men trekke inn i stoffet og farge det innenfra. Du må la det trekke godt inn og tørke helt mellom strøkene. Du tynner med 30 - 50% vann og maler, og pusser med sandpapir mellom hvert strøk så det blir glatt. Er stoffet glatt, trenger du ikke pusse (så mye). Er det tykt eller har struktur, kan det hende du må pusse temmelig masse! Vi anbefaler å male glatte stoffer da det er enklest.


La det tørke helt mellom strøkene. Gi det ett døgn. Ta så mange strøk du trenger til du ser at stoffet er mettet med farge. Som regel må du regne med 2 - 5 strøk, avhengig av stoffets tykkelse og struktur. Puss til slutt, og ta bort pussestøvet med en fin klut. Hvis deler av stoffet er veldig slitt, kan du oppleve at malingen trekker seg mer inn på noen steder, og du får skjolder. Husk at kalkmaling inneholder mineraler, og vil alltid ha et visst skjoldete preg. Men det kan også være at du trenger ett strøk til med maling. Maling av stoffmøbler tar tid, men det er verdt det når du får resultatet til slutt!


Så forsegler du med to tynne lag klar voks. Puss litt mellom lagene og la det gå minst en time mellom strøkene. Pass på at du ikke legger på for tykt, eller bruker voksen i et for kaldt rom. Den bør være litt varm og god når den påføres, og tørk av det overskytende. Hvis du får et hvitt belegg når det tørker, har du hatt på for mye. Da kan du varme det med hårtørker og tørke av med lofri klut.


Blir voksen slitt av ved bruk, påfører du vedlikeholdsvoksing etter behov, kanskje 1 gang i året.


Til en stor stol med tynnere stoff trenger du 750 ml maling og en boks klar voks.


IKKE bruk ferdig forseglet kalkmaling til tekstiler, den inneholder top coat og blir stiv når den tørker.


Tykkere stoff; velour, ull, cordfløyel osv er ikke det enkleste å male, men med tålmodighet og nok pussing går det fint!


Stol og bord malt i fargen Purple Rain og Slate, med gull fairy dust og klar voks.
Fibrene suger mye maling og det kan lett bli stivt. Men det går bra om du har tålmodighet. Til en stor stol med tykt stoff må du regne 1-2 store bokser interiørmaling og en boks klar voks.


Tykt stoff: Tynn malingen med opp til 70-80% vann i første strøket, og tynn mindre for hver gang. Puss godt ! og la det tørke helt mellom strøkene. Til slutt maler du et lag uten tynning og forsegler med to tynne lag voks. Puss mellom lagene. Varm opp voksen ved behov, for å kunne påføre den tynt og jevnt.


Malte møbler kan du bruke som et vanlig møbel. Maling eller voks smitter ikke av, og det sprekker ikke opp. 1-2 ganger i året kan du påføre mer voks hvis det er slitt av.


Lykke til!


Stol malt av Egilstad Redesign i fargen Pink Icing:49 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Kommentarer


bottom of page